58 HIMALAYA & NEPAL (Circuit)

Expeditie pe Himalaya si Elefant-Safari in Jungla Nepaleza

 

CAZARE:

14 zile, cazare  in hotelurile si unitatile de cazare specificate in programul zilnic al calatoriei.

MASA:

Pensiune completa  (3 mese pe zi)

TRANSPORT:

Transport international cu avionul: Bucuresti – Kathmandu; Kathmandu-Bucuresti

Transport local  cu avionul: Kathmandu – Pokhara si Jomsom - Pokhara.

     Transport local  cu autocarul: Pokhara – Chitwan ; Chitwan –Kathmandu

     Transport cu elefanti in jungla: Chitwan National Park

SERVICII:

     Ghid australian, vorbitor de limba romana, reprezentant al agentiei

Ghid local, serpas nepalez, vorbitor de limba engleza

Porteri serpasi pentru transportul bagajelor pe perioada expeditiei in munti (8 zile)

 

PROGRAM

 

Ziua 1  Plecare spre Kathmandu - Nepal.

     Intalnire pe aeroportul Bucuresti-Otopeni cu reprezentantul agentiei, ghid australian de origine romana, unul dintre cei mai mari specialisti ai expeditiilor in Himalaya. Se prezinta ultimile detalii si se efectueaza imbarcarea in avion.

     Sosire la Kathmandu , vibranta si colorata capitala a singurului Regat Hindus care mai exista. Cazare la Hotel Malla (****), construit in stil specific nepalez, situat in zona centrala si turistica a orasului, in cartierul Thamel. Dupa preluarea camerelor, se ofera timp liber pentru odihna (2 ore) sau pentru explorarea zonei turistice Durbar Marg (strada regala) situata in fata Palatului Regal.

      Masa de pranz se serveste la restaurantul Fire & Ice, restaurant italian renumit, cu mare traditie in randurile veteranilor Himalayei.

     Dupa-amiaza, se viziteaza cele mai importante obiective turistice din Kathmandu, capitala asiatica cu cea mai veche si originala arhitectura din Asia, pastrata aproape intacta de secole: Durbar Square (Piata Palatului) cu peste 30 de temple, Kumari Chowk – templul zeitei vii si vechiul palat regal Hanuman Dhoka

       Se vor vizita, de asemenea, si alte 2 vechi orasele situate in apropiere si ele foste capitatale a regatelor din regiune: Patan – fosta capitala regala, cu arhitectura sa veche de sute de ani; Baktapur – si ea fosta capitala, considerata oras-muzeu, cel mai bine pastrat oras asiatic (protejat sub egida UNESCO), cu temple, piete, palate si stradute inguste, specifice evului mediu asiatic subcontinental ; Swayambunath – Templul Maimutelor ; Boudanath - cea mai mare Stupa Budista Tibetana (templu) si important centru religios pentru refugiatii Tibetani.

     Dupa cina, are loc intalnirea cu Santaman Tamang, ghidul nostru nepalez, unul din cei mai apreciati ghizi-serpasi ai Himalayei.

     Cina la restaurantul Rum Dudl,e local plin de atmosfera,  la care membrii expeditiilor montane sarbatoresc cuceririle marilor varfuri himalayene.

 

 

Ziua 2 Kathmandu-Pokhara (750m)

     Mic dejun. Bagajele nespecifice expeditiei se lasa in grija hotelului si se pleaca cu autocarul spre Pokhara - oras turistic si locul traditional de incepere a drumetiilor (trekingurilor) spre cel mai faimos circuit din lume: Circuitul Annapurna. In drum spre Pokhara vom calatori pe soseaua care trece prin spectaculoasa vale a raului Trisuli, unul din cei mai mari afluenti himalayeni ai Gangelui si printr-o serie de alte localitati tipice regiunii deluros-muntoase a Nepalului.

     Masa de pranz se ia la resortul Trisuli Waters - complex de vacanta exotic, foarte iubit de turisti.

     Sosire la Pokhara, frumoasa localitate situata pe malul lacului Phewa. Dupa cazarea la hotelul Glacier, in Pokhara, se va vizita muzeul Himalaya, ce reda istoria cuceririlor marilor varfuri ale Himalayei, precum si istoria culturala a Nepalului.

          Cina la Bistro Caroline – restaurant cu o bucatarie excelenta, care ne ajuta sa facem trecerea de la bucataria europeana la cea asiatica.

 

 

Ziua 3 Pokhara (750m) – Chame (2500m)

     Mic dejun. Ne imbarcam in avion si dupa un zbor de 30 de minute de la ajungem la Chame, sat din regiunea etnica Gurung, aflat la 2500 m altitudine si punctul de start al expeditiei noastre. Se va admira din aceasta localitate varful Manaslu, unul din cei 14 « optmiari » - varfuri de peste 8000 de metri altitudine - ai planetei, ca si spectaculosul masiv Lamjung Himal, care se inalta la peste 7000 de metri altitudine.

      Ne vom caza si vom lua pranzul la hanul Marsyangdi Mandala asezat pe malul raului Marsyangdi, bucurandu-ne de ospitalitatea tipica regiunii.

     Dupa amiaza, excursie usoara pentru imbunatatirea conditiei fizice, pana la Satul Dharapani, care este asezat la inceputul vaii Naar Phu, regiune recent deschisa turismului, situata foarte aproape de Tibet.

     Cina la hanul Marsyangdi Mandala.

     Dupa cina, are loc intalnirea membrilor expeditiei cu ghidul nostru serpas, Santaman Tamang,  in vederea pregatirii programului din urmatoarele 3 zile.

 

 

Ziua 4 Chame (2500m)  – Pisang (3200m)

     Mic dejun. Plecare spre Pisang. Drumetia se desfasoara pe spectaculoasa vale a raului Marsyangdi, pe malurile caruia vom calatori in urmatoarele doua zile. Se trece prin satul Barthang unde se serveste masa de pranz . Calatoria continua pe o poteca taiata impresionant in stanca, la 100 m deasupra raului Marsyangdi si ajunge apoi la poalele muntelui sfant Oble Dome.

     Sosire in Pisang pe la mijocul dupa amiezii. Dupa o scurta odihna la hotel Maya, unde ne vom caza, facem o vizita de aproximativ o ora in satul Upper Pisang (3350m), localitate care pastreaza arhitectura veche traditionala, tipica regiunii, pe care satele din vale au pierdut-o. Se urca in partea  superioara a satului, unde se afla o manastire budista de unde avem o vedere panoramica a fantasticului varf Annapurna II.

     Cina se serveste la hotelul Maya unde va avea loc si o noua intrunire a membrilor expeditiei cu ghidul-serpas Santaman, in vederea pregatirii pentru programul din urmatoarea zi.

 

 

Ziua 5 Pisang (3200m)  - Manang (3500m)

     Mic dejun. Plecare spre Manang. Parasim Chame trecand podul peste raul Marsyangdi, rau ce izvoraste din ghetarii aflati langa Thorung La, faimoasul varf la care vom ajunge in cateva zile. Acest rau ne va insoti in amonte, pana dupa Manang. Trecem prin paduri de pini si brad si prin pajisti verzi pana la cabana Julu Peak de unde se vede piscul Julu – varf spectalos aflat la granita dintre Nepal si Tibet.

     In cursul drumetiei de azi avem, de asemenea, vederi panoramice ale varfurilor Nilgiri si Tilicho, varfuri acoperite de ghetari .

     Masa de pranz se va servi la cabana Julu Peak. Ne continuam drumul traversand din nou raul Marsyangdy, devenit mai gri acum, datorita apropierii de ghetarii din care provine. Avem deja o vedere de ansamblu asupra masivelor Nilgiri, Annapurna (cu varfurile Annapurna III, Annapurna II) si Lamjung Himal. Trecem prin satul Braga, unde facem o pauza pentru a admira si fotografia aceasta localitate tipic nepaleza, care include si una din cele mai vechi manastiri budiste din Himalaya, infiintata cu peste 500 de ani in urma, de catre calugari din Tibet. Abordam si ultima portiune a traseului pe care ni l-am propus in aceasta zi si ajungem in prospera localitate Manang, centru economic si politic al zonei.

     Cazare la hotelul Yeti. Dupa o scurta odihna si program liber de explorare a satului, vom cina la hotel.

 

 

Ziua 6 Aclimatizare in Manang

     Mic dejun. Excursie de aclimatizare pana la baza ghetarului Gangapurna la peste 3800 de metri. Excursia ne poarta mai intai pe o creasta ascutita deasupra lacului Gangapurna, care se alimenteaza din ghetar. Poteca urca in zig-zag pana la altitudinea de 3800m, unde ne oprim in poiana in forma de amfiteatru de unde se poate admira faimosul ghetar, de la o distanta de numai 200m. Aici vom lua o gustare si ne vom hidrata dupa efort. Ne aflam foarte aproape de baza ghetarului, moment propice pentru fotografii. Intoarcerea va avea loc pe un traseu alternativ la fel de frumos.

     Masa de pranz la restaurantul hotelului Yeti.

     Dupa amiaza, program liber pentru explorarea a satului Manang, cel mai bogat sat din regiune si a inprejurimilor foarte interesante.

     Cina la hotel Yeti.

 

 

Ziua 7 Manang (3500m) – Ledar (4200m)

     Mic dejun. Plecare spre Ledar, tinta noastra pentru astazi, punct special amenajat pentru turistii care se indreapta spre varful Thorung La

     Se urca usor spre locul unde se afla frumosul sat Tangi, cu case de piatra pe structura de lemn, asezate in terase. Continuam calatoria strabatand pajistile verzi, inconjurate de masivii imensi ai Himalayei. Pe toata durata acestei zile putem admira muntele Gangapurna (7900m), numit asa dupa zeita sora a Annapurnei.

     Oprire la Hanul din Gunsang,  unde ne vom opri sa bem un suc de Seebuckthorn, o bautura specifica Himalayei, cu proprietati afrodisiace, curative si intaritoare.

     Masa de pranz la Gunsang. Continuarea traseului pana la Ledar.

     Cazare si cina la Ledar Lodge. Dupa amiaza program liber.

     Daca turmele de iaci se afla in aporpiere, cei care doresc se pot alatura ghidului nostru pentru a studia de aproape aceste animale si pentru a face fotografii.

 

 

Ziua 8 Ledar (4200m) – High Camp (4700m)

     Mic dejun. Plecare spre High Camp, ultima oprire inainte de varful Torung La. Traseul trece prin frumoasa poiana  inflorita de la Ledar. Se va urca apoi si se va traversa panta pietroasa, de aproximativ 2 kilometri, care ne duce initial la Thorung La Base Camp (4400m).

     Masa de pranz o luam aici la Base Camp,

     Dupa pauza de masa, urcam in zig-zag prin hornul de deasupra Base Camp, pana la High Camp, locul nostru de popas pentru noapte. Panorama este splendida, cu vedere de 360 de grade asupra muntilor si asupra minunatei vai trans-Himalayene deasupra careia am urcat.

     Dupa amiaza, program liber, pe care de obicei cei mai multi il petrec intr-o binemeritata odihna. Se pot face mici explorari a varfurilor din jur, fotografii si filme ale incredibilelor peisaje.

     Cina la cabana de la High Camp.

     Stingerea se va da mai devreme in aceasta seara, pentru ca plecam la drum foarte dimineata, pentru a ataca cel mai inalt pass non-tehnic din lume, care poate fi trecut fara pregatire si echipament special pentru alpinism - Thorung La (5416m).

 

 

Ziua 9 High Camp (4700m)–Thorung La (5416m)–Muktinath (3990m)

     Mic dejun, dimineata devreme. Plecare la ora 6. Urcam initial destul de rapede deasupra High Camp. Apoi urcusul se domoleste si continuam peste cateva „pasuri false”. De-a lungul drumului avem postibilitatea sa admiram varfurile inghetate ale Himalayei, inclusiv marele Dhaulagiri (8554m), unul dintre cei 14 optimari ai lumii. Fauna este fantastica si cu un binoclu putem admira chiar si capra neagra himalaiana, denumita in traditia populara himalayan thar.

     Sosim la punctul culminant al aventurii noastre himalayene: Thorung La (5416m). Faimosul varf este strajuit de o cabana de piatra si de nenumarate si foarte colorate stegulete cu rugaciuni. Acest varf-pas face legatura intre cele mai mari si spectaculoase vai ale Himalayei,  valea Marsyandi, pe care tocmai o parasim si Kali Gandaki cea mai adanca vale din lume, strajuita pe o parte de Anapurna (8100m) si pe cealalta parte de masivul Dhaulagiri (8500m). Aici avem o pauza binemeritata, pentru a gusta din maretia Himalayei, pe cel mai inalt punct al expeditiei noastre. Se fac fotografii, filme si se aseaza stegulete cu rugaciuni.

     Se incepe lunga coborare spre Muktinath, destinatia noastra pentru astazi. Avem de „pierdut” 1700m altitudine, iar pauzele pentru odihna vor fi relativ dese. Valea, initial ingusta, se deschide pe masura ce coboram, pana cand pajistile verzi din Muktinath sunt vizibile.

La mijlocul dupa amiezii ajungem in Muktinath. Vizitam coloratul asezamant religios Muktinath,  faimos complex de temple, care este sacru atat pentru budisti cat si pentru hindusi. Numerosi pelegrini din Nepal si din tarile invecinate (India, Bangladesh, Talilanda, Japonia) vin aici pentru a se inchina si pentru a aduce jertfe.

     Ne vom caza si vom lua masa de pranz la hotelul North Pole, renumit pentru salatele si sucurile naturale proaspete.

     Dupa amiaza program de voie. Ranipawa, satul in care se afla hotelul, are legatura telefonica. Cei ce doresc sa comunice cu „lumea civilizata” o pot face, contra a doi dolari minutul.

 

 

Ziua 10  Muktinath (3700m) – Jomsom (2700).

     Mic dejun. Incepem coborarea spre satul Jharkot, unul din cele mai vechi sate din regiune si foarte interesant de explorat.

     Dupa Jharkot, coboram in continuare inspre imensa vale Kali Gandaki, cea mai adanca vale din lume, aflata intre doi „monstri”: Annapurna (8100m) si Dhaulagiri (8500m). In departare, vedem satul Kagbeni, care este „poarta de intrare” in regatul Mustang. Continuam calatoria pentru urmatoarele doua ore prin valea Kali Gandaki. Oprim la Eklabati pentru a bea suc de mere stors proaspat. La Jomsom se ajunge imediat dupa pranz. Ne cazam la hotelul Namaste View cu o vedere splendida, unde se pot face ultimile fotografii in inima Himalayei.

          Pranzul se ia la hotelul Namaste View. Dupa amiaza, program liber pentru odihna, fotografii si cumparaturi. Cina o servim la hotelul Namaste View, dotat cu linie telefonica si internet.      

 

Ziua 11  Jomsom (2700m) – Pokhara  (750m) - Chitwan National Park

     Mic dejun. Ne imbarcam si zburam 30 de minute din Jomsom la Pokhara.

     Luam autocarul spre jungla din Chitwan National Park. Sosim in Chitwan la Tadi Bazaar. De aici, vom lua jeep-urile safari spre Island Jungle Resort, unde ne vom caza pentru urmatoarele zile. Locul este asezat intr-o pozitie exceptionala, in jungla, pe o insula mare in mijlocul raului Narayani.

     Masa de pranz este servita in cadrul resortului.

     Insotiti de ghidul resortului, vom vizita flora si fauna tipica Parcului National Chitwan : o gama extrem de variata de pasari, antilope, bivoli salbatici, ursi, rinoceri, ghariali (crocodili asemeni celor de pe  Nil) si, daca avem „noroc”, vom intalni si tigri.

     Cina o luam la Island Jungle Resort.

 

 

Ziua 12 Chitwan National Park

     Plecam dimineata in jurul orei 5, in Elefant Safari. Exploram  jungla din cea mai buna si mai sigura pozitie posibila, pe spatele elefantilor. Sansele de a intalni pasarile si animalele salbatice sunt mult mai mari decat cu jeep-safari , deoarece mirosul elefantului mascheaza mirosul uman, iar animalele si pasarile nu se sperie si nu se indeparteaza.

     Intoarcere in resort pentru a servi micul dejun.

     Urmeaza o expeditie cu canoele pe raurile Narayani si Rapti. Este o ocazie deosebita pentru  a vedea, fotografia si filma o mare varietate de pasari, multe dintre ele specifice numai acestei regiuni.

     Masa de pranz o vom servi la resort.

     Dupa amiaza, vizitam un sat specific din Tarai, regiunea in care ne aflam.

     Cina se serveste la resortul in care suntem cazati. Din acest moment vom avea parte de liniste, insa pentru animalele si pasarile care traiesc in jungla nepaleza acum incepe agitatia.

     Seara, avem parte de un program cultural sustinut de muzicienii si dansatorii din satele invecinate.

 

 

Ziua 13 Chitwan – Kathmandu

     Mic Dejun. Plecam in Elefant Safari pentru a face ultimile fotografii si filme cu animalele din salbatica jungla. 

     Plecarea cu autocarul spre Kathmandu trecand prin „regiunile de mijloc” , tipice Nepalului rural, si prin frumoasa vale creata de raul Trisuli, unul din tributarii Gangelui.

     Masa de pranz la resortul Marsyangdi, aflat pe traseul spre Kathmandu.

     Cazarea in Kathmandu la Hotel Malla(****).

     Dupa-amiaza, avem program liber sau putem vizita obiectivele turistice care nu au putut fi vazute in prima zi a calatoriei.

     Cina si cazarea la Hotel Malla(****) . Este ultima seara inainte de plecarea spre tara si trebuie s-o petrecem cum se cuvine.

 

 

Ziua 14 Kathmandu – Bucuresti

       Mic dejun. Timp liber la dispozitie. Optional, se poate face o excursie exceptonala  cu avionul, de o ora, pentru a admira Varful Everest (8848m), cel mai inalt varf din lume. Totodata, se admira fantasticul complex de ghetari ca si celelalte 3 mari varfuri care ii tin companie Everestului: Lotse (8516m) , Makalu (8470m) si Cho Oyu (8153m). 

       Plecam spre Bucuresti, dupa o vacanta deosebita si plina de amintiri de neuitat.

Newsletter
Vrei sa vezi oferte, noutati si inspiratie pentru urmatoarea vacanta?